Bývalý šéf ÚRSO Andrej Juris pôsobí vo vedúcej pozícii v Energy Community

3. 4. 2024

Andrej Juris je od apríla súčasťou štruktúr medzinárodnej organizácie Energy Community. Niekdajší predseda slovenského ÚRSO zastáva funkciu vedúceho Regulačnej rady tejto inštitúcie, ktorej sekretariát sa nachádza vo Viedni.
Zdroj: SBaA

Energetický expert Andrej Juris má nové pôsobisko. Bývalý predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) spojil svoju profesionálnu kariéru s medzinárodnou organizáciou Energy Community, ktorá bola založená v roku 2005 s cieľom potenciálneho rozšírenia jednotného energetického trhu EÚ aj do krajín v oblasti juhovýchodnej Európy.

Andrej Juris sa stal vedúcim Regulačnej rady Energy Community (Energy Community Regulatory Board). Ide o nezávislý regionálny orgán regulačných úradov, ktorý funguje ako koordinačná platforma pre výmenu poznatkov a rozvoj najlepších postupov pre regulované trhy s elektrinou a zemným plynom. K hlavným úlohám rady patrí poskytovanie stanovísk k diskusiám o energetických politikách, harmonizácia cezhraničných regulačných pravidiel a zdieľanie vedomostí. Sekretariát Energy Community sa nachádza vo Viedni v Rakúsku.

Okrem EÚ sú členmi Energy Community Albánsko, Bosna a Hercegovina, Srbsko, Kosovo, Severné Macedónsko Moldavsko, Ukrajina a Gruzínsko. Štatút pozorovateľa má Arménsko, Nórsko a Turecko. Členské krajiny Energy Community spolupracujú na harmonizácii svojich politík s právnymi predpismi EÚ v oblasti energetiky a na vytváraní spoločného trhu EÚ.

Kto je Andrej Juris?

Andrej Juris v rokoch 2020 až 2023 pôsobil ako predseda ÚRSO. Začiatkom decembra minulého roka ho odvolala z funkcie vláda Roberta Fica na návrh ministerky hospodárstva Denisy Sakovej. Ako dôvod pritom uviedla, že pri zmene cenových vyhlášok ÚRS konal Juris na pokyn vtedajšieho vedenia ministerstva hospodárstva Richarda Sulíka. Viac v tomto texte.

Od 2004 Juris pracoval 15 rokov vo firme ZSE, od roku 2007 ako predseda predstavenstva v Západoslovenskej distribučnej, odkiaľ odišiel v roku 2019. Do svojho pôsobenia na ÚRSO sa venoval konzultingu ako nezávislý expert hlavne na projektoch OZE a inovácií v energetike.

 

 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať