Pozvánka: Česko-slovenské energetické fórum 2024

8. 5. 2024

(PR správa) Už o necelý mesiac sa uskutoční 6. ročník Česko-slovenského energetického fóra (ČSEF). Pódium Cisárskych kúpeľov v Karlových Varoch prvýkrát ovládnu najvýraznejšie osobnosti z aktuálneho sveta energetiky. Už teraz sú známe témy piatich hlavných blokov, ktoré si podmania dva júnové dni 5. - 6. júna 2024. ČSEF nie je len o prednáškach, môžete sa tešiť na vecné diskusie, networking a nadviazanie zaujímavých obchodných kontaktov a príležitostí. Máme veľa otázok. Príďte sa rečníkov spýtať aj vy.

DIVOKÝ POKER V SRDCI EURÓPY: UHOĽNÝ KRÁĽ PREBITÝ JADROVÝM ESOM

A O ČOM TO BUDE TENTO ROK?

Zdrojová primeranosť – máme vôbec dostatočný bank na poriadnu hru?

Na jednej strane stoja tradičné, desiatkami rokov overené princípy. Na strane druhej, moderné technológie, nové nástroje a dáta. Je to hra, ktorá musí nutne mať víťaza? Sme v strete novej a starej éry? A kto rozhoduje túto hru? Ak sa v blízkej budúcnosti utlmí výroba elektriny z uhlia, logicky následne dôjde k útlmu ťažby. Aké sú scenáre možného riešenia? Ak chceme zabezpečiť sebestačnosť a bezpečnosť dodávok v EÚ, v ČR a v SR, aký je optimálny mix z hľadiska konkrétneho scenára spotreby, dodávateľských možností v čase, štátnych záruk za úvery a štátnych garancií za budúci prevádzku?

Energetické dátové centrá – český Big Blind vs. slovenský Full House

Na začiatku tohto roka nadobudla platnosť novela Energetického zákona, tzv. LEX OZE II, ktorá zaviedla možnosť zdieľania elektriny pre energetické komunity a aktívnych zákazníkov. Podmienkou pre zahájenie zdieľania s využitím distribučnej sústavy je spustenie Elektroenergetického dátového centra (EDC). EDC je podľa zákona nový, plne regulovaný subjekt na trhu s elektrinou. Aktuálne je však v poslaneckej snemovni v ČR ďalšia novela, LEX OZE III, ktorá zavádza ďalšie možnosti pre aktívneho zákazníka. Predovšetkým sa jedná o pravidlá pre akumuláciu elektriny a agregáciu flexibility vrátane úlohy nezávislého agregátora.

Na Slovensku je zavedenie EDC, umožňujúce využívanie možností novej energetiky, zdieľanie elektriny, agregáciu flexibility a vyhodnocovanie akumulácie, už podstatne ďalej. Jedná sa o riešenie, ktoré zabezpečuje spoločnosť OKTE, a.s. Prvá etapa so základnými funkcionalitami bola spustená na začiatku októbra 2023. Rozšírenie do finálnej podoby je pripravované v polovici roka 2024 a bude sa jednať o významné rozšírenie ponuky pre vyhodnocovanie zdieľania, a doplnenie možnosti vyhodnocovania flexibility na úrovni zariadení. Všetky nové aktivity sú už aktívne využívané účastníkmi trhu.

Pravidlá pokru

Ako každý rok, konferencia ČSEF sa zameria aj na to, ako sa bude vyvíjať slovenská a česká energetická legislatíva.

Nariadenie Rady EÚ 2022/2577, Smernica EP 2023/2413, Nariadenie (EÚ) č. 2023/1126… Ako sú tieto pravidlá implementované v českej a slovenskej legislatíve? V súčasnosti dochádza k významným zásahom do primárnej, ale predovšetkým do sekundárnej legislatívy. V ČR prebieha medzirezortné pripomienkové konanie k vyhláške o pravidlách trhu, o podmienkach pripojenia, o vyúčtovaní dodávok a súvisiacich službách. SR pripravuje cenové vyhlášky, vyhlášky o pravidlách trhu a o štandardoch kvality. Aká je predstava regulačných orgánov? Zákon o regulácii v sieťových odvetviach pridáva ÚRSO nové kompetencie. Regulačná politika v ČR končí v roku 2025. Ako je regulátor pripravený na nové regulačné obdobie? Aké sú strategické východiská? Ako bude vyzerať nová cenová regulácia?

Hráči pokru majú slovo

Slovenské elektrárne ukončili výrobu elektriny z uhlia, aj v Česku je budúcnosť uhlia neistá. Ako zmena energetického mixu ovplyvňuje dostupnosť podporných služieb, bez ktorých prevádzkovatelia prenosových sústav nemôžu plniť svoje zákonné úlohy?

A na druhej strane, aký dopad má zmenený energetický mix na požadovaný objem služieb výkonovej rovnováhy, nevyhnutný pre bezpečnosť a spoľahlivosť dodávok elektriny, v Českej republike a na Slovensku? Aký význam bude mať účasť v európskych platformách pre výmenu regulačnej elektriny? Bude nástup „rýchlo rastúcich“ dieselových zdrojov, BESS a agregácie schopný zabezpečiť dostatočnú flexibilitu, alebo bude nutné budovať rýchle plynové zdroje? Aké objemy nových inštalácií a aké využitie BESS predpokladajú ich dodávatelia? Je agregácia skutočne fenoménom, ktorý prinesie výnosný biznis pre inteligentných a pripravených a vyrieši problémy nielen prevádzkovateľov sústav, ale aj dodávateľov a spotrebiteľov elektriny? Ako sa na súčasné zmeny pozerajú zástupcovia IT sektorov, ich firmy pôsobia v Českej republike aj na Slovensku, a majú pod palcom aj európske riešenia?

Stávky na vodík, bude to čistá postupka?

V neposlednom rade je na programe aj využitie nových technológií, konkrétne vodíka a jeho príspevok k dekarbonizácii ekonomík oboch štátov. Vodík je témou, o ktorej v poslednej dobe diskutujú zástupcovia rôznych priemyselných sektorov ČR aj SR. Priemysel, doprava, energetika – to sú tri najväčšie možné smery jeho využitia. V prípade energetiky sa najviac spomína akumulácia energie. Je vodík skutočne vhodným nástrojom pre akumuláciu? Aké sú základné predpoklady pre jeho prípadné využitie? Akým bariéram čelia vodíkové projekty? Tiahne vodík za kratší alebo dlhší koniec pomyselného lana?

Generálnym partnerom ČSEF sú SUAS GROUP a Sokolovská uhelná p.n., a.s. Hlavnými partnermi sú IPESOFT, Unicorn, EIF, a.s., Pixii AS, TESLA ENERGY GROUP a. s., Slovenská elektrizačná prenosová sústava. Partnermi sú GreenBat, EY, Advokátska kancelária KF Legal, Power Exchange Central Europe, a.s., Česká fotovoltaická asociácia, FUERGY, EIFlexi, MicroStep-MIS a Taures.

Viac informácií nájdete na oficiálnom webe podujatia.

ENERGOKLUB® je mediálnym partnerom podujatia.

Mohlo by vás zaujímať