Akceleračné zóny pre OZE – v Česku už vedia ako na ne

30. 4. 2024

V susednom Česku už majú pravidlá pre rozvoj akceleračných zón pre OZE. Spolupracovali na nich tri ministerstvá zodpovedné za oblasti energetiky, životného prostredia a miestneho rozvoja. Zostáva ešte určiť, ktoré konkrétne oblasti budú najvhodnejšie.

Vydávanie povolení na výstavbu veterných a solárnych elektrární ako aj pre súvisiace batérie na uskladnenia energie bude v susednej Českej republike jednoduchšie a rýchlejšie. Vláda schválila uznesenie, ktoré predložil rezort priemyslu a obchodu spolu s ministerstvom životného prostredia a ministerstvom pre miestny rozvoj. Umožní vznik oblastí vhodných pre zrýchlený rozvoj obnoviteľných zdrojov energie.

„V týchto zónach bude proces povoľovania výstavby OZE jednoduchší. Pôjde o lokality, ktoré majú vysoký potenciál generovať elektrinu s minimálnym negatívnym dopadom na životné prostredie. Ide napríklad o zničené plochy, priemyselné zóny či bývalé bane,“ uviedol český minister priemyslu a obchodu Jozef Síkela.

Uznesením vlády sa ustanovuje základný postup pre vymedzovanie vhodných oblastí pre OZE v jednotlivých nástrojoch územného plánovania. Ide o prvý krok k tomuto vymedzeniu, ktorým je schválenie návrhu na spracovanie aktualizácie politiky územného rozvoja ČR. Využiť sa majú špecifiká každého územia s cieľom maximálne zvýšiť efektívnosť a produktivitu OZE s minimálnymi negatívnymi dopadmi.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať