Aké zmeny plánuje ÚRSO v spôsobe určenia regulačnej bázy aktív?

3. 5. 2024

Regulačný úrad navrhuje od roku 2025 zrušiť prémiovú hodnotu WACC, ktorá vznikla so zámerom zvýšiť motiváciu do zelených investícií v elektroenergetike.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) predložil do predbežného pripomienkového konania (PPK) cenovú vyhlášku v elektroenergetike. Kľúčovým zmenám, ktoré navrhuje úrad sa venujeme v našich článkoch: prečítať si môžete o uvažovanom zrušení pásmovej TPS, skrátení referenčného indexu, ktorý vstupuje do výpočtu regulovaných cien za dodávku elektriny pre domácnosti, ale taktiež o zámere regulátora zvýšiť výšku G-komponentu.

Zmeny sa dotknú aj regulačnej bázy aktív. RAB je kľúčový parameter pre stanovovanie výšky odpisov a primeraného zisku v procese cenového konania s ÚRSO, čím priamo ovplyvňuje výšku poplatkov za prístup do sústavy a samotnú distribúciu elektriny, ktorú platia vo svojich účtoch odberatelia. V návrhu cenovej vyhlášky v elektroenergetike, ktorý bol predložený do PPK, upravuje ÚRSO spôsob určenia miery výnosnosti regulačnej bázy aktív (WACC).

Návrh počíta so zrušením prémiovej hodnoty WACC

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať